вівторок, 4 грудня 2012 р.

Хто ви, справжні патріоти України?
Ні в кого з нас, коли ми з'явилися на світ, не запитували, в якій країні ми хотіли б жити. Справді, чому я народилася саме на Україні? Мабуть, це доля...
Тож чи варто задумуватися над питанням, що означає патріотизм? І все-таки , мабуть, варто.
Цього року ми читали баладу відомого англійського письменника Р.Стівенсона "Вересковий трунок" , і мене вразив вчинок старого пікта, який заради пам'яті тисячі загиблих безвісних одноплеменців пожертвував життям свого єдиного сина , а себе віддав тортурам безжалісних загарбників, але не відкрив таємниці верескового трунку, напою, що єднав маленьких піктів у боротьбі проти ворогів. Що змусило його так зробити? Не знаю, але маленький старий пікт показав мені приклад безмежної мужності і любові до свого народу.
Таким самим патріотом рідної землі виступає на сторінках однойменної повісті М.Гоголя Тарас Бульба. Але його вчинки для мене більш зрозуміліші, бо це історія мого народу, його кривавої боротьби за свою незалежність. Земля без людей, що живуть на ній, ніщо. Тож зрозуміло, що все, що робиться на благо народу, і є патріотизмом. Але кому була потрібна смерть Андрія, сина Тарасового? За що помер він так безславно?
Зрада в усі часи вважалася одним із найстрашніших людських гріхів . І мабуть, зовсім немає різниці, кого ти зрадив: одну людину чи цілий народ, бо зрадивши раз, людина може зрадити ще і ще. Тож я не засуджую Тараса і визнаю його право судити власного сина.
А в наш час є патріоти, здатні на самопожертву заради інших? Мабуть, є, якщо наша держава здобула незалежність. Для мене такими людьми є мої дідусь і бабуся. Вони все життя чесно працювали на благо цієї держави. І нехай вони не здійснювали бойових подвигів, я все рівно пишаюся ними, бо вони любили свою землю, не полишили її заради кращого життя за кордоном, виховали дітей і виховують нас, своїх внуків, у любові до свого народу, його минулого і сучасного.
А ще патріотизм - це гордість за свою державу, за те, що ти народився на цій землі, дихаєш її повітрям , любиш свій народ і відчуваєш себе його часткою.
Опитувальник для дітей